Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > nieuws > automation news > iPronto: het dashboard van de toekomst

iPronto: het dashboard van de toekomst

Maarten van de Rakt

De tv in de huiskamer tovert foto's en filmpjes tevoorschijn van de computer, die boven staat. De afstandsbediening is een pienter beeldschermpje, dat álles regelt, van tv tot rolluik. Zonder draden knoopt Philips de apparaten in huis aan elkaar, die tot nu toe moederziel alleen opereerden.

Met de DesXcape kun je draadloos e-mailen, internetten of andere computerdingen doen.

(Foto GPD)

De iPronto, het 'dashboard van de digitale toekomst.

(Foto GPD)

Op een doorsnee salontafel liggen al gauw drie afstandsbedieningen. Als het aan Philips ligt, moeten die straks wijken voor het 'dashboard' van de toekomst, de iPronto. Dat is een plat beeldschermpje dat zo ongeveer het hele huis aanstuurt, niet alleen de tv en dvd, maar ook het licht, de airco, alarminstallatie of gordijnen. Hang een camera bij de voordeur en de persoon die aanbelt, komt op de iPronto in beeld. Ook heeft-ie draadloos toegang tot internet en dus tot nieuws, e - mails, beurskoersen, weer en tv-gids.

Zo'n iPronto moet het kloppend hart worden van het Connected Home dat Philips voor ogen staat. Philips verkondigt zijn visie wereldwijd, op megabeurzen in Las Vegas en in Hannover. In dat huis 'praten' de apparaten met elkaar zonder een hoop vervelende draden en is breedband-internet de slagader naar de buitenwereld. Topman Gottfried Dutiné is wat dat betreft jaloers op koploper Zuid-Korea, waar al zeventig procent van de huishoudens breedband-internet heeft. ,, Het begint van de grond te komen in West-Europa. Analisten voorspellen dat in het jaar 2005 dertig procent van de huizen breedband heeft. ’’

Philips toont daarom alvast de eerste producten. Een hebbeding-eerste-klas is de DesXcape, een flinterdunne monitor, die je uit zijn oplader tilt om ermee op de bank te werken - of waar je ook in huis neerploft. Hij is gewoon als pc te gebruiken. Internetten of e - mailen, is geen probleem. Onzichtbaar is hij verbonden met een 'moeder-pc', met een maximum van honderd meter. De DesXcape kost 1699 euro.

Dan komt er een mediareceiver, die de brug slaat van de pc in de studeerkamer naar de tv en muziekinstallatie. Uiteraard ook draadloos brengt hij foto's of filmpjes uit de computer in de woonkamer in beeld of mp3-muziekbestanden ten gehore.

Philips voegt aan de Streamium-familie, zeg maar de internetradio, een draadloze broeder toe. Ook pikt-ie desgewenst muziek op van de pc, elders in huis.

“ De ware kracht van het Connected Home is dat je niet vastzit aan een kamer waar de computer toevallig staat of aan apparaten of draden . Je kunt doen wat je wilt, waar je wilt en wanneer.” , verklaart Dutiné. En volgens hem is dit nog maar het begin. We moeten niet gek opkijken als over een aantal jaren het licht in de kamer automatisch dimt bij de start van een romantische film. Met tien andere bedrijven slaat Philips de handen ineen voor een test. In dertig appartementen in Singapore, voorzien van breedband-internet, wordt ervaring opgedaan. Het gaat om medische en educatieve voorzieningen, entertainment en beveiliging.

Apparaten die met elkaar zijn verbonden en communiceren, vormen een fenomeen dat door de klassieke grenzen van bruin- en witgoed heen fietst. Vorig jaar toonden Whirlpool, Siemens, LG, Samsung en anderen hun vorderingen op de witgoedbeurs Hometech in Berlijn. Waar Philips draadloos predikt, gaan zij uit van het bestaande ele k triciteitsnetwerk als verbindend element. LG ontvouwde in Berlijn ook een complete opzet voor een Home Network, waar zo ongeveer alle denkbare apparaten in huis aan 'hangen'. Magnetrons kunnen bijvoorbeeld recepten van internet halen. Wasmachines downloaden een specifiek programma. Koelkasten zijn opgetuigd met een los beeldschermpje, waarmee zo ongeveer het hele huis te bedienen is. Vaatwasser, wasmachine, airco, gordijnen, rolluiken, noem maar op, complete 'home control'. Op dat Pronto-achtige schermpje, ook webtablet genoemd, zoek je ingrediënten voor een gerecht op of je stuurt een boodschappenlijstje naar de supermarkt.

Het Italiaanse Merloni ('moeder' van Indesit en Ariston) draait de boel om. De afstandsbediening van de tv stuurt kookprocessen en zet de vaatwasser aan. 'Was klaar', meldt de ondertiteling. Alles kan. Tot en met het aanzetten van de magnetron met je gsm.

De bewoners van Playa Vista in de buurt van Los Angeles kunnen al meepraten over zo'n fiction-toekomst. Playa Vista is een soort Stadje van de Toekomst, dat wonen, werken en natuur combineert. Alle dertienduizend huizen worden voorzien van breedband-internet en internet-koelkasten van Whirlpool die met andere apparaten kunnen communiceren. In de lente van 2002 kwamen de eerste mensen in Playa Vista wonen.

Utrechts Nieuwsblad 09 maart 2003