Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > nieuws > automation news > personeel uit auto

Bedrijven proberen personeel uit auto te krijgen

ENSCHEDE - Het Twentse bedrijfsleven stimuleert zijn medewerkers steeds vaker om de auto te laten staan. De ondernemers bieden zelf alternatieven aan of maken gebruik van allerlei stimuleringsmaatregelen die de overheid voor deelname aan vervoersmanagement in het leven heeft geroepen. Dat concludeert Hennie Weegink, coördinator van het Vervoer Informatie Punt (VIP) Twente.

Weegink probeert sinds 2,5 jaar ondernemers zover te krijgen dat zij meedoen aan een of andere vorm van vervoersmanagement. Zij adviseert, maakt plannen en begeleidt. Het resultaat is een fietsplan, carpoolactiviteiten, het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer, het inzetten van een pendelbus, telewerken, contracten voor een oproepauto of het opzetten van een zogeheten VAN-pool, waarbij medewerkers door een eigen bedrijfschauffeur worden gehaald en gebracht.

“Ik heb met 412 bedrijven gesproken. Van hen doen nu 58 concreet mee aan vervoersmanagement. De mate waarin varieert. Verder zijn er nog 54 bedrijven die serieuze interesse hebben, maar nog geen besluit hebben genomen over de wijze waarop zij iets gaan doen. En dan zijn er nog achttien bedrijven die informatie hebben gevraagd”, aldus Weegink. Een schoolvoorbeeld is de Holec in Hengelo. Daar is na de verhuizing in 1999 naar een centraal fabriekscomplex op het bedrijvenpark Westermaat gekozen voor de meest uitgebreide vorm van vervoermanagement. Weegink: ‘Werknemers konden een fiets kopen, er zijn douche- en kleedruimtes voor de fietsers, er is gereedschap voor kleinere reparaties en er zijn reservefietsen beschikbaar. Het gebruik van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd door de halte plaats pal voor het fabriekscomplex en korting op OV-jaarabonnementen en trajectkaarten.

Werknemers die geen gebruik willen of kunnen maken van de reguliere busverbinding kunnen bij station Hengelo in de taxi stappen of kunnen in de stationsstalling een pendelfiets ophalen. Deze laatste staan ook bij het NS-station in Borne. Tenslotte is er een carpoolsysteem opgezet met een thuiskom garantie voor het geval dat men onverwacht niet via carpool terug kan. In die gevallen zorgt het Vervoer Coördinatie Punt voor vervangend vervoer waarvan de kosten vergoed worden. Bij Holec hebben de maatregelen er toe geleid dat 63 procent van de medewerkers de eigen auto laat staan. Volgens Weegink is dit een bijzonder hoog percentage.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 12-10-2001