Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > nieuws > automation nieuws

Slimste woning van Nederland jaar in Duiven

DUIVEN - De 'slimste woning' van Nederland staat sinds gisteren in Duiven. De nieuwe, innovatieve demonstratiewoning is voorzien van de modernste technische snufjes en voor iedereen te bezichtigen.

Zelfs de keuken van de slimste woning van Nederland is voorzien van een computer. - Foto: Henk Rodrigo

Voorrang krijgen vertegenwoordigers van bedrijven en beleidsmakers bij overheidsinstellingen die met woningbouw te maken hebben.

Doel van het project is namelijk om de vele technische snufjes op het gebied van woningautomatisering binnen enkele jaren daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. Want hoe futuristisch sommige zaken in het huis ook ogen, het is allemaal te koop en in elke nieuwe of bestaande woning te realiseren.

Comfort staat voorop. Of zoals Erna Bosschart van woningcorporatie Vivare het bij de opening verwoordde: "De bewoner moet zich niet aanpassen aan het huis, maar het huis aan de bewoner."

Zo maakt een communicatiesysteem het bijvoorbeeld mogelijk om zorg-op-afstand te leveren in de vorm van hart- en infuusbewaking. Ook kunnen er in een handomdraai nieuwe ruimten gemaakt worden met flexibele wanden. De woning maakt deel uit van het project 'Het Huis van Morgen'. Een initiatief van provincie Gelderland, de gemeente Duiven en Vivare.

In totaal heeft de provincie maar liefst vijfduizend uitnodigingen voor bezichtiging van de woning de deur uitgedaan. Marie-Louise Helmes van de provincie Gelderland: "Dit huis moet de woningbouwers in Nederland inspireren tot omdenken. Door toekomstgerichter te gaan bouwen, kunnen mensen veel langer, prettiger en comfortabeler in hetzelfde huis blijven wonen."

Wie toch wil verhuizen kan de woning meenemen, omdat deze behalve flexibel ook demontabel is. Meer informatie is te vinden op de website van de provincie Gelderland:

Artikel uit De Gelderlander van 01-11-2002