Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > nieuws > automation news > connected home

Een rolstoel betekent niet dat je niks kunt

Door YILDIZ HUININK

WINTERSWIJK/ENSCHEDE - Ramon te Veldhuis, 19, lijdt aan een vorm van spierdystrofie en zit daarom in een rolstoel. Al vanaf zijn vierde gaat hij naar de school van revalidatiecentrum 't Roessingh. Sinds kort zit hij in een heel bijzondere klas.

Leraar Luc kijkt het klaslokaal rond. "En jongens, was het huiswerk een beetje te doen deze keer?"

De tien leerlingen mompelen instemmend. "Dat is hartstikke mooi", knikt Luc. "Dan kunnen we snel verder met het werk voor de volgende les."

Nu krijgt de leraar een afkeurend gebrom te horen. Het is overduidelijk; de klas van opleidingscentrum 't Roessingh in Enschede heeft al net zo'n hekel aan huiswerk als elke andere schoolklas.

Toch ís het niet in alle opzichten een doodgewone groep scholieren. Acht van deze tien jongens lijden aan spierdystrofie en zitten in een rolstoel, én jongen is autistisch, een ander heeft brandwonden. Met z'n tienen zijn ze de allereersten die meedoen aan een nieuw project: 'Werken aan het Web'.

Door middel van vier maanden opleiding gevolgd door drie maanden stage-opdrachten, worden de jongeren opgeleid tot webwerkers. Zodat ze straks betaald werk kunnen verrichten voor het bedrijfsleven. De organisatie van het project is in handen van E-Quip Projectmanagement in Hengelo, de financiering komt grotendeels van het GAK.

"Eigenlijk is het ontstaan van dit initiatief een heel logisch verhaal", vertelt Ingrid Brandt, projectcoördinator bij E-Quip. "Aan de ene kant is het dankzij telewerken en de huidige digitale techniek steeds eenvoudiger geworden om thuis te werken. Anderzijds is er deze groep scholieren met spierdystrofie, die na hun middelbare school vaak thuis komt te zitten."

Daarbij komt nog eens dat de levensverwachting van spierdystrofiepatiënten tegenwoordig een stuk hoger ligt dan de 25 jaar die vroeger gemiddeld werd gegeven, gaat ze verder. "Vanuit hun eigen huis, waar ze alle benodigde aanpassingen hebben, kunnen deze jongeren prima taken als onderhoudswerkzaamheden aan websites uitvoeren. In een aangepast werktempo en op tijden dat ze zich optimaal voelen."

Humprey van Ravensberg is werkzaam bij het opleidingscentrum van het revalidatiecentrum en knikt bevestigend. "Onderschat ze niet, hoor", zegt hij met een lach. "Deze jongens zitten misschien in een rolstoel, maar zijn dankzij de informatie en communicatie technologie (ict) net zo valide als wie dan ook. En ze kunnen sneller typen dan menig ander."

"De klas gaat als een speer", voegt Ingrid toe. "We moeten nu al nieuwe lesstof zoeken."

Een kijkje in het lokaal maakt dat duidelijk. Achter zijn computer zit Ramon te Veldhuis uit Winterswijk geconcentreerd de stof door te spitten.

"Vanaf mijn achtste heb ik al iets met computers", verklaart hij. "Dus ik vind dit werk wel mooi om te doen, ja."

Toen hij hoorde van de opleiding, moest Ramon eerst even nadenken. "Je hoort dingen als projectmanagement en denkt: wat houdt dat allemaal in? Maar nu we een tijdje aan de gang zijn, lukt het best wel", lacht hij bescheiden. "Soms maak ik een foutje bij het invoeren van gegevens en vergeet ik een komma, dat wel hoor", zegt hij er snel bij. Ramon zelf werkt met een muis, maar niet al zijn klasgenoten kunnen dat. Zij maken gebruik van een alternatief, een laserstraal bijvoorbeeld. Heeft Ramon zijn opdracht af, dan e-mailt hij het naar zijn leraar. Zo gaat hij ook te werk bij de bedrijven waarmee hij straks te maken krijgt. Het vinden van stageplekken gaat redelijk goed, zo blijkt. "Maar E-Quip zoekt nog enkele plekken."

Bedrijven die meer willen weten, kunnen zich wenden tot E-Quip Projectmanagement in Hengelo.

Artikel uit De Gelderlander van 16-10-2001