Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > nieuws > automation news > telewerkende man kookt

Telewerkende man gaat vaker koken

Door HÉLÈNE VAN BEEK

WAGENINGEN - Steeds meer bedrijven starten telewerk-projecten. Het betekent minder reistijd voor de werknemers maar vooral meer tijd voor huishoudelijke klussen, zo blijkt uit Wagenings onderzoek.

Telewerken, per computer thuis werken voor de baas, neemt steeds meer toe. Het scheelt een hoop reistijd voor de werknemers en geeft hen daardoor meer 'lucht' in de combinatie van betaald werk en zorgtaken thuis.

Maar het zijn vooral mannen die telewerken gebruiken om meer huishoudelijk werk te verrichten, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit. Dr. G. Casimir bestudeerde de effecten van telewerken op de verdeling van de huishoudelijke taken. En kwam tot verrassende conclusies.

Zo halen en brengen mannen zeven keer vaker de kinderen van school dan voor de tijd dat ze fulltime op de zaak of kantoor waren. Ook passen ze 4,6 keer vaker op de kinderen. En ze koken 2,4 keer meer dan voordat ze gingen telewerken.

Casimir promoveerde bij het departement Huishoud- en Consumentenstudies van Wageningen Universiteit.

De wetenschapster vroeg mensen - via internet - naar negen dagelijks terugkerende taken. De 171 geïnterviewden werden gerecruteerd via werkgevers waar telewerkprojecten bestaan.

Casimir noemt de uitkomsten van haar studie zelf 'opmerkelijk'. Ze ging van de veronderstelling uit dat vooral vrouwen meer huishoudelijke taken op zich zouden nemen wanneer ze meer vanuit huis zouden gaan werken. Maar het tegendeel blijkt waar; mannen gaan bij telewerken meer in het huishouden doen dan voorheen en vrouwen blijven ongeveer hetzelfde doen.

Opvallend is ook dat mannen vooral de leuke dingen erbij gaan doen zoals koken, de kinderen van de crèche halen of met de kinderen spelen. De rotklussen zoals de was doen, strijken, en opruimen, blijven nog altijd vrouwentaken. Verder blijft een feit dat vrouwen, ook wanneer zij een betaalde baan hebben, nog steeds veel meer in het huishouden doen dan de mannelijke partner.

Promovenda Casimir wilde niet alleen de effecten van telewerken op het thuisfront in kaart brengen maar tevens duidelijk maken dat het bestieren van een huishouden de regels van de markteconomie niet volgt en het dus ook niet gemakkelijk te veranderen is.

Huishoudpatronen zijn nog steeds onderworpen aan 'normatieve structuren'. Verplichtingen, verwachtingen, idealen en ongeschreven regels zijn bepalend daarbij. Bedrijven die telewerkprojecten willen invoeren, moeten daarmee rekening houden, meent Casimir. Want bazen verlangen steeds meer van werknemers. En de grenzen tussen werk, een betaalde baan en privé worden steeds vager. Maar tegelijkertijd doet het thuisfront ook een steeds groter beroep op de werkende man of vrouw.

Als leden van een gezin of de telewerkers niet accepteren dat ze daadwerkelijk meer thuis zijn, met alles wat daarbij hoort, en als het huis geen geschikte plek is om te werken, dan is telewerken volgens Casimir gedoemd te mislukken.

Volgens haar moet er dan ook nog veel meer wetenschappelijk onderzoek naar telewerken worden gedaan. Bijvoorbeeld om helder te krijgen hoe flexibel de telewerker nu eigenlijk is.

Overgenomen uit De Gelderlander - 02-01-2002