Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > nieuws > automation news > arbeidsproblemen opgelost

Telewerken lost arbeidsproblemen op

APELDOORN - Telewerken maakt een stormachtige groei door. Volgens het marktonderzoeksbureau voor de computerbranche IDC telt Europa over vier jaar 30 miljoen telewerkers, die ten minste een deel van hun werk niet meer op kantoor verrichten. Nederland hoort tot de landen met relatief veel telewerkers.

In West-Europa werken momenteel ongeveer 10 miljoen mensen één of meer dagen per week op afstand van hun bedrijf. Een deel werkt thuis, anderen met behulp van mobiele telefoons vanaf een variatie aan plekken. Nederland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland hebben de meeste telewerkers. In deze landen beschouwen werkgevers het als een goedkope techniek die goed in de bedrijfscultuur past. Daarentegen is het werken op afstand in Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal en Griekenland nauwelijks ontwikkeld. 'Bureaucratie en gecompliceerde en centralistische bedrijfsstructuren zijn hiervan de oorzaak', aldus Romolo Pusceddu, analist bij IDC. Het IDC berekent het aantal telewerkers in 2005 op 28,8 miljoen.

In de meeste Europese landen is telewerken geaccepteerd. Werkgevers beschouwen telewerken als een manier om de productiviteit op te schroeven en de werkomstandigheden te verbeteren. De helft van de mobiele werknemers komt van grote bedrijven. Acceptatie is de belangrijkste reden voor de enorme toename van het werken op afstand'.

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 27-10-2001