Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > nieuws > automation news > connected home
eXpanium, iPronto, LightFrame MP3-cd-speler met games

EXP521Als eerste ter wereld zal op CeBIT door Philips een MP3-cd-speler gelanceerd worden, die behalve het afspelen van cd's ook de mogelijkheid biedt om spelletjes te spelen. Genaamd de EXP521, komt deze opvolger van de eXpanium 2 met maar liefst vijf spellen, te weten Snatcher, Muncher, Breaker, Matcher en Copter. Terwijl je muziek luistert kan je uit een doolhof ontsnappen of een geheugenspel doen, zonder dat dit van invloed is op de geluidskwaliteit. In totaal is het mogelijk om het apparaat tot maximaal dertig uur te gebruiken, voordat de batterijen leeg zijn. Het gebruik van de spellen levert vanzelfsprekend een kortere levensduur op.

Zowel audio-cd's als MP3-cd's kunnen gebruikt worden in combinatie met de EXP521. Door middel van de '100-second Magic electronic skip protection' zal zelfs joggen, fietsen of skateboarden geen overslaande tonen tot gevolg hebben. Als er geen spel gespeeld wordt, dan fungeert het beeldscherm als informatievoorziener over de muziek die afgespeeld wordt.

EXP320Behalve de EXP521 bestaat de serie ook nog uit een drietal andere varianten. De EXP320 en de EXP325 zien er vrolijk rood uit, terwijl de EXP321 een zakelijke grijze uitstraling heeft. Deze drie varianten produceren dezelfde geluidskwaliteit als de EXP512, maar beschikken niet over de mogelijkheid om spelletjes te spelen.


LightFrame 3

De nieuwe Philips Brilliance 150P4 zal de eerste LCD-monitor zijn die gebruik maakt van de LightFrame 3-technologie. Op een slimme manier maakt dit systeem gebruik van het verschil tussen plaatjes en tekst. Het is namelijk zo dat afbeeldingen, en met name foto's, over het algemeen mooier worden als de helderheid en scherpte verhoogd worden. In geval van bijvoorbeeld de witte achtergrond van een Word-document zou een hoge helderheid echter tot hoofdpijn kunnen leiden, aangezien dit meer lichtstraling met zich meebrengt.

LightFrameLightFrame houdt rekening met dit alles, door zelf uit te zoeken welke onderdelen van het scherm aangepast zouden moeten worden en welke niet. Op het plaatje is als voorbeeld de linker foto wel door LightFrame verbeterd, terwijl de rechter foto normaal gebleven is. Tot maximaal zestien verschillende regio's kunnen er in een internetbrowser gedetecteerd worden, in een fotobewerkingsprogramma bedraagt dit aantal slechts acht. Op een prototype dat gedemonstreerd werd was van dichtbij goed te zien dat het verschil niet alleen maar bestaat uit een feller beeld. Ook bijvoorbeeld de waterdruppels op een tomaat werden veel mooier zichtbaar, door de verbeterde scherpte.


Behalve de LightFrame-techniek zal de 150P4 ook voorzien zijn van Zero Bright-dot. Dit houdt in dat er geen sprake meer is van de felle pixels, die soms per ongeluk in het productieproces ontstaan. Via een 'auto setup' zal het daarnaast mogelijk zijn om alle instellingen met ÚÚn druk op een knop goed te zetten. Volgens de specificaties levert dit in slechts drie seconden een perfecte weergave op. De kijkhoek bij dit 15"-scherm met een standaardresolutie van 1024 x 768 pixels bij 75Hz bedraagt 150 graden. Voor de aansluiting kan zowel gebruik gemaakt worden van D-Sub als DVI-D, zodat behalve de modernere digitale signalen ook de ouderwetse analoge signalen nog ondersteund worden. In het tweede kwartaal van 2003 zal de monitor op de markt komen.

iPronto

iProntoIn plaats van een bureau vol met afstandsbedieningen, zal de iPronto van Philips een stijlvol en praktisch alternatief moeten worden om allerlei apparatuur te bedienen. Audio, video, verlichting, automatisering (beveiligingscamera's bijvoorbeeld) of de verwarmingsthermostaat, de iPronto zal alles gaan besturen. De enige restrictie is dat de verbinding via infrarood, radiofrequenties of Ethernet verloopt. Speciale software kan gebruikt worden om het 6,4-inch (16,26 centimeter) grote scherm volledig naar eigen wens aan te passen.

De iPronto is voornamelijk gespecialiseerd in het bedienen van multimediale apparatuur, wat onder andere naar voren komt bij de Electronic Program Guide. Een externe organisatie zal hier de content voor gaan leveren, waardoor het mogelijk is om op ieder moment van de dag te kijken wat er op televisie komt. In Nederland verkochte apparaten zullen uiteraard de programmagids van de in Nederland beschikbare zenders weergeven. Behalve dit zal het ook mogelijk zijn om over het world wide web te browsen en e-mail op te halen, dit alles via een WiFi-verbinding (IEEE 802.11b).

iPronto
De ingebouwde luidsprekers zorgen ervoor dat het mogelijk is om een stukje van een muzieknummer te beluisteren, alvorens het met een volgende druk op de knop door de hele kamer te laten klinken. Ook is een microfoon toegevoegd om op de toekomst voorbereid te zijn; spraakherkenning en telefonie zullen wellicht over niet al te lange tijd toegepast kunnen worden op de iPronto.  

DVD+RW, DesXcape   DVDR80

Onder de naam DVDR80 introduceert Philips op de CeBIT de nieuwste DVD-recorder van de firma. De recorder kan diverse soorten disks lezen zoals: DVD+R(W), DVD-R(W), MP3, video-cd, audio-cd. Schrijven kan de DVDR80 op DVD+R of DVD+RW-schijfjes. Op een kant van een schijfje kan maximaal acht uur aan filmbeelden worden opgenomen. De recorder maakt gebruik van het MPEG2-formaat maar kan ook met MPEG1 overweg. De recorder houdt een index bij waarin alle disks en de daarop opgenomen programma's overzichtelijk te zien en te doorzoeken zijn. Bijgeleverd wordt een extra dienst, genaamd Guide Plus+, waarmee je de programmering voor de televisiezenders kan bekijken en de recorder kan instellen om programma's naar keuze op te nemen.

DVDR80 dvd-recorder
DVDRW424

Philips komt in juni ook met een nieuwe DVD+RW-brander voor in de computer. De DVDRW424 kan dvd's op 4x schrijven en herschrijven, de schijfjes lezen kan hij op 8x. Daarnaast kan hij ook cd's lezen en schrijven, respectievelijk op 40x en 24x. Het bewerken van een herschrijfbare disk gebeurt rechtstreeks op het schijfje; de al weggeschreven data hoeft niet elders opgeslagen te worden waarna de disk in zijn geheel opnieuw gebrand zou moeten worden. De nieuwe bestanden worden direct naast de bestaande op de schijf erbij gezet.

DVD+RW424
Detachable monitor

De DesXcape 150DM Smart Display is een bijzondere 15"-monitor. Het LCD-touchscreen is zowel op de normale manier als los bruikbaar: Je pakt de DesXcape van de voet, het 'Base Station', en neemt het scherm mee naar beneden om bijvoorbeeld op de bank je vakantiefoto's aan vrienden te laten zien of even over het internet te surfen. De data wordt hierbij gewoon vanaf je eigen pc gehaald. De muisfunctie wordt overgenomen door je handen of door het speciaal meegeleverde pennetje. Het invoeren van data kan via het losse toetsenbord of via een virtueel toetsenbord op het touchscreen zelf. Behalve vasthouden op schoot kun je de desXcape ook gewoon op tafel neerzetten via de ingebouwde standaard op de achterkant.

DesXcape detachable monitor
De connectie naar de computer wordt gemaakt via het wireless IEEE 802.11b-protocol. De DesXcape werkt op Windows CE for Smart Displays en zal voorlopig alleen samenwerken met Windows XP Professional. Het scherm heeft een ingebouwde 400MHz-processor van Intel en bevat tevens 64MB SDRAM geheugen. Het scherm kan gedurende vijf uur los gebruikt worden, waarna de batterij weer opgeladen moet worden. Het bijbehorende toetsenbord kan aan de monitor gehangen worden, waarna je het geheel als een pakket mee naar de kamer kan nemen.

DesXcape dichtDe beste beeldkwaliteit krijg je door de resolutie op 1024x768 en de refresh rate op 60Hz in te stellen. Op het scherm zitten verder diverse knoppen voor de instellingen en aansluitingen voor USB en bijvoorbeeld een koptelefoon. Op het Base Station zitten nog meer aansluitpunten voor onder andere audio en een DVI-D-poort voor digitale signalen van een daarvoor geschikte videokaart.

Op de CeBIT van 2002 vingen we al een glimp op van de DesXcape, maar de echte introductie op de markt is gepland rond de CeBIT-beurs van dit jaar. Het product zal eerst in de Benelux, Duitsland en Frankrijk verkrijgbaar zijn, de introductieprijs zal rond de 1699 euro inclusief BTW komen te liggen.

Lumileds, Multimedia Receiver, Pixel Plus Lumileds

Philips is bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken om de beeldkwaliteit van een LCD-monitor te vergroten. Behalve de op de vorige pagina besproken techniek van LigthFrame 3 is het bedrijf ook bezig met het ontwikkelen van een andere backlight, de interne lichtbron, voor LCD-schermen. Momenteel wordt hiervoor gebruik gemaakt van een soort tl-buisachtige lichtbron, Philips is echter bezig met een techniek op basis van leds. Hiervoor is het bedrijf een samenwerkingsverband aangegaan met Lumileds Lighting. Schermen die uitgerust zijn met een backlight van Luxeon Leds geven het beeld meer diepte en intensiteit. Het beeld van het proefmodel was ook opvallend helder, de warmteontwikkeling is echter behoorlijk en hier is dus nog werk aan de winkel.

LumiledsMet het gebruik van leds als lichtbron voor een LCD-scherm zal de levensduur van LCD-schermen verhoogd worden. Een ander pluspunt van de nieuwe techniek is het feit dat er geen kwik aanwezig is in de leds en dat is een opsteker voor het millieu. De ingebouwde white point-functie geeft de gebruiker de mogelijkheid de warmte van de kleuren in te stellen naar eigen smaak, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de kwaliteit.

Wireless Digital Multimedia Receiver

Met de Wireless Digital Multimedia Receiver als centraal punt in je huis kun je de bestanden van je computer laten zien op je tv. Door je net gemaakte digitale foto's bladeren terwijl op de achtergrond je favoriete muziek draait. Deze taken kunnen tegelijkertijd uitgevoerd worden zonder dat ze elkaars werking negatief be´nvloeden. Via het LCD-schermpje op de ontvanger kun je door de content op je pc scrollen en beslissen wat je wil zien of horen. Niet alleen de eigen bestanden kunnen bekeken worden, via een directe verbinding naar het internet, door bijvoorbeeld een Wireless Access Point, kan er een keuze gemaakt worden uit duizenden verschillende radiostations.

Ook dit systeem werkt met het IEEE 802.11b WiFi-protocol om de gegevens van de pc naar de audioapparatuur of de televisie te transporteren. De normale werking van de pc wordt door het gebruik van de ontvanger haast niet be´nvloed; van de extra belasting zal weinig te merken zijn, zo belooft Philips. Via Universal Plug & Play (UPnP) is de installatie van dit systeem eenvoudig. De introductie van de Wireless Digital Multimedia Receiver wordt volgens Philips verwacht in de tweede helft van dit jaar. Een afbeelding van het product is helaas nog niet aanwezig.

Pixel Plus

Ook interessant om te vermelden is een mooie technologie die wordt toegepast op platte televisieschermen: Philips Pixel Plus. De nieuwe range Flat TV's zal onder andere uitgerust worden met deze techniek, die voor verbeterde beeldkwaliteit zorgt. De combinatie van een verdubbelde horizontale resolution (het aantal pixels op een 'regel') en een verticale resolutie (het aantal regels) die met een derde vergroot is, levert scherpere beelden op. Behalve dit zijn de pixels ook slimmer geworden. Er wordt namelijk berekend hoe de verschillende pixels op elkaar aansluiten, en daardoor is er minder sprake van een blokstructuur, die normaal gesproken zichtbaar is bij het inzoomen. Deze verbetering is van toepassing op alle invoer die het systeem krijgt, zodat oude videobanden en dvd's ook mooier weergegeven worden. Met name het gevoel van diepte wordt verbeterd, door het verschil tussen voor- en achtergrond duidelijker te maken.

Pixel Plus
Let in het bovenstaande plaatje bijvoorbeeld eens op het verschil in scherpte tussen de touwen links en rechts. Zoals het logo al aangeeft simuleert het rechter plaatje een scherm dat voorzien is van Pixel Plus. Een demonstratie van een prototype Pixel Plus-televisie naast een oude versie zonder deze technologie liet zien, dat er ook in de praktijk een duidelijk verschil in kwaliteit zichtbaar is. Maximaal ondersteunt de techniek een resolutie van 2048 x 1250.